onsdag 23 februari 2011

Onsdagspaj

Härliga bloggen Kalasgott har en månadsutmaning med temat pizza, pasta och paj. Mitt bidrag blir denna supergoda onsdagspaj.


Pajskal
100 g smör
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
lite vatten

Blanda snabbt ihop smör och mjöl, lite vatte akn behövas för att degen ska gå ihop ordentligt. Låt vila i kylen ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Grädda ca 10 min på 200 grader.

Fyllning
100 g fetaost
100 g salami
100 g oliver, snåla inte på kvaliten
2 dl creme fraiche
2 ägg
salt och peppar

Skär fetaosten i kuber och salamin i strimlor. Lägg i det förgräddade pajskalet ihop med oliverna.
Blanda ägg och creme fraiche, salt och peppar efter smak, men tänk på att fyllningen är salt i sig. Häll detta över fyllningen.

Grädda 20-30 min i 200 grader tills äggen har stelnat.
Servera med en god sallad med vinägrett.

Pajen var så god att det bara räckte till en middag och två små lunchlådor....för 2 personer och 1 barn.
Pajen passar utmärkt även på buffébordet!

tisdag 15 februari 2011

Enkel lunchsoppa för vintertrött mamma och son

Häromdagen var jag hemma med sjuk son. Jag kände mig inte heller helt pigg och ville göra något snabbt till lunch - soppa!


Tag frysta blandade grönsaker lagom mycket för de som ska äta.
Täck med buljong i en katrull, tillsätt vitlök efter smak.
Koka några minuter tills grönsakerna är mjuka.
Mixa.
Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mjölk. Värm eventuellt på soppan lite.

Servera med bröd.

Superenkelt och supergott!

För alla hjärtan

I går var det ju som nog ingen missat Alla hjärtans dag. Sedan ett par år tillbaka är jag extra tacksam denna dag då vi i februari påminns om alla hjärtsjuka barn. Jag har en frisk familj och är väldigt tacksam för det. En bra anledning att visa lite extra kärlek denna dag. Eller varför inte under hela februari, innan våren kommer med ljus och blommor och ger oss ny energi.

I går kom sonen hem med blomma till mamma, som han hade valt ut själv. Oj vad stolt han var. Far hade oxå blommor med sig hem, med en särskild mening bakom. Puss på er!

Det blev mysig dukning med finporslin, vinglas och servetter...men rester till middag, älggryta!
Efter det en god efterrätt.....


Kladdmuffins med en enkel vit chokladfrosting och marsipanhjärta som dekoration. Frostingen är härligt rosa.

Kladdkakereceptet finner ni här. Frostingen är helt enkelt vispad grädde (2,5 dl) och smält vit choklad (100 g), lite vaniljsocker och röd karamellfärg. Jo, lite pepparmyntsolja droppade jag i också. Pepparmynta och vit choklad är nämligen en helt underbar kombination tycker jag. Frostingen räckte gott och väl till 12 cupcakes.

Frågan är vad jag ska göra med de övriga 9 cupcaksen.....

....... jo, de fick följa med till kollegorna!

tisdag 1 februari 2011

Vinnare

Och vinnaren av Cliniderms produkt paket är...


.... Yena!

Stort grattis! Och hoppas att du blir nöjd med dina nya produkter.

Utlottningen skedde i samarbete bed Cliniderm och Buzzador.

lördag 15 januari 2011

TÄVLING

Det nya året började även med nya skönhetsprodukter från Cliniderm. Dessa fick jag genom en kampanj från Buzzador. Cliniderm är en serie hudvårdsprodukter från ACO speciellt framtagna för kvinnor som lever i det nordiska klimatet. Jag som brukar vara så känslig mot nya produkter tycker att dom känns riktigt bra. En silkeslen känsla i ansiktet varje morgon tack vare ett serum. Låter det intressant?

Nu kan du vinna ett paket med Cliniderms produkter!



Hur går det till då?
Jo, här nedan finns ett antal frågor, du hittar svaren på Cliniderms hemsida. Sedan följer 2 enkla steg för dig:
1 Maila mig svaren på malin.m.lofstrand@gmail.com
2 Skriv en kommentar till detta inlägg om varför just du ska vinna

Här kommer frågorna:
1 Vilka är hudens två viktigaste skyddsbarriärer?
2 Vilken funktion fyller nattkrämen från Cliniderm?
3 Har Cliniderm hudvårdsprodukter även för män?

Det finns fyra paket att vinna. Tävlingen avslutas den 30e januari och lottning sker den 1e februari. Lycka till med tävlingen. Hoppas att just du vinner!

Just det ja, nyfiken på vad det innebär att vara Buzzador? Kika in på deras hemsida och läs mer.

torsdag 23 december 2010

Underbara


Önskar det var jag som kommit på, haft tid och ork att göra dessa underbara cupcakes!

Bilden kommer från Flickan & Kakorna och här är länken till inlägget på bloggen.

Saffran högt och lågt

I går och idag spred sig juldoften av saffran i hela huset.




I går bakade vi saffransbullar i olika former. Sonen 2 år fick vara med men han tyckte det var roligast att kavla ut mjölet :) Jag har kesella och solhavre i mina lussebullar för det blir så saftigt. Någon som känner igen vissa star wars former?

Idag har jag bakat saffransbiscotti, något av en tradition har det blivit, dessa frasiga godsaker.



Som vanligt blir det lite som det blir när jag bakar. Sockret tog slut så jag fick använda muscavadosocker. Därför är kakorna lite brunrandiga.... men lika goda kan jag lova!
Jag testade även att göra sockerfria, och de fick en finare gul färg. Jag har bara smakat på några smulor men de verkar lika goda som de vanliga.



Recepter på biscotti kan ni hitta här!

Julstjärnor

I en pappersbutik i Alingsås fick jag se en väldigt vacker stjärna. Den ville jag göra till jul!
Nu har jag gjort två och de pryder våra golv-till-tak fönster i vardagsrummet. I fönstrena har vi spottar som värmer upp luften och gör att stjärnan rör sig långsamt.





Vill ni göra egna stjärnor hittar ni instruktionen här!

söndag 19 december 2010

Sambons saffranskaka

Gyllende saffranskaka


Sambon har en favorit, därför kallar jag denna sambons saffranskaka. Receptet såg vi första gånen för några år sedan i en av Icas tidningar. Den är riktigt mumsig och ganska lätt att göra.



  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula
  • 300 g mandelmassa
  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 4 äggvitor
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten gräddklick.

Mums!!

lördag 18 december 2010

Pepparkaksbak

Varför äta frukost när man kan tjuva pepparkakor med kristyr???


För några veckor sedan hade vi finbesök och pepparkaksbak stod på schemat. Jag hade aldrig gjort egen pepparkaksdeg innan så jag bestämde mig för att testa. Det blev sådär lyckat. Degen smakade ljuvligt! Jag provbakade på morgonen och det gick ganska så bra. Men den blev alldeles för hård och gick knappt att baka ut. Jag hade inte räknat med att mjölet skulle svälla så mycket under natten. Man lär sig av sina misstag...


Men eftersom degen blev så himpla god så kommer här receptet jag använde mig av. Jag kryddade mer än originalrecelptet så här kommer det jag gjorde.

Pepparkakor

3-4 timmar ca 150 st

3 dl socker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
200 g smör
1-2 msk malda pomeransskal
1-2 msk malen kanel
1 msk mald ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
0,5-1 msk kardemumma
1-2 krm kryddpeppar
2 tsk bikarbonat
ca 1 liter vetenjöl

Koka upp socker, sirap och vatten. Lägg smör och kryddor i en skål. Häll över den varma vätskan, rör då och då tills smöret är helt smält. Doften av kryddorna är helt otrolig i detta steget!
Blanda i bikarbonat och ca 2/3 av mjölet. Snåla med mjälet så degen inte bir för hård. Hellre för lös så man får har endel mjöl när man bakar ut.
Arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Ställ kallt täckt med plastfolie, några timmar eller under natten.

Kakorna gräddas i 200-225 grader 5-8 minuter beroende på tjocklek. När man lägger kakaorna på kalla plåtar bubblar dom sig inte lika mycket.

Hoppas det ska smaka!

Och såhär kan det blir.... Egen deg, köpt deg och blandad deg....