söndag 19 december 2010

Sambons saffranskaka

Gyllende saffranskaka


Sambon har en favorit, därför kallar jag denna sambons saffranskaka. Receptet såg vi första gånen för några år sedan i en av Icas tidningar. Den är riktigt mumsig och ganska lätt att göra.



  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula
  • 300 g mandelmassa
  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 4 äggvitor
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten gräddklick.

Mums!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar