lördag 28 maj 2011

Amerikanska kakor


Ännu ett lättbakat recept, och väldigt smarrigt. Kakorna blir härligt krispiga utan att smula alltför mycket. Både sonen och sambon uppskattate dom!

Ca 25 kakor
200 g smör, rumstemp (nästa gång tar jag lite mindre för de blev lite flottiga tyckte jag)
2 dl socker
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl grovhackade salta jordnötter
100 g grovhackad mörk choklad, eller ljus för den som föredrar det

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör det mjuka smöret och sockret fluffigt.
Blanda övriga ingredienser i en skål.
Blanda allt väl.
Rulla bollar och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Kakorna blir stora så ca 9 per plåt fungerar bra.
Grädda i mitten av ugnen ca18 min.

Lördagsfika


Cream Cheese Brownies

Detta enkla och otroligt smaskiga recept har jag hittat på denna blogg. Tjejen som skriver bloggen gör det på ett både kul och härligt sätt med smaskiga bilder så jag kommer inte ge er några instruktioner på kakan. Men jag har översatt receptet till svenska
mått.

Cream Cheese Brownies

175 grader, 24*24 cm form, 16 bitar (eller färre om man vill ha stora bitar)

113 g bakchoklad
1,2 dl smör
3 dl socker
1 tsk vanilj
2 ägg
1,2 dl mjöl

225 g cream cheese
0,8 dl socker
1 ägg

måndag 9 maj 2011

Dopkort

Jag har äntligen fått hem min cuttlebug! Och med hjälp av den och digitala stämplar från Angelslanding har jag fått fått till två lagom tjejiga dopkort. Det var ett tvillingdop och jag ville göra korten lika men ändå olika. Jag älskar det knottriga pappret!





Och såhär dekorerade jag insidan.


Ullaredsmuffins

I morgon ska jag, syster och mor ta oss en dagstur till shoppingmeckat Ullared. Japp, det ska handlas både det ena o det andra....men fokus kommer ligga på bebiskläder och annat bra att ha...

Inför shoppingen behövs en stärkande fika och muffins är ju verkligen smidigt. Jag lyckades får ut 22 normalstora muffins ur en smet, med 3 olika fyllningar. Kan inte bestämma vilken som blir favoriten, banan och blåbär, hallon och vit choklad eller äpple och kanel!



Jag har använt hälften rågsikt/hälften vetemjöl och blandat 4 msk keso i smeten för att få lite mer matiga muffins, dessutom är de toppade med energigivande solrosfrön.

I övrigt är det detta receptet jag använt.

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vispa ägg och socker. Smält smöret och blanda med mjölken, vänd ner i äggsmeten. Blanda de tora ingredienserna och vänd ner i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3, och använd en muffinsplåt så att de inte flyter ut när de bakas. Fyll med sådant du tycker är gott eller smaksätt smeten med tex kakao.

Fudgebrownie

Mmmm, smet.....




Vad ska detta blir för smaskigt?



Färdigt!


Bara namnet på kakan får det att vattnas i munnen på mig! Det blev en perfekt men mättande avslutning på grillkväll. Vi tog en promenad efteråt och det behövdes...


Brownie:

125 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
75 g mörk choklad

Fudge:

100 g ljus choklad
15 g smör
0,5 burk sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl marshmallows, (mini eller stora klippta i bitar)
1 dl jordnötter, salta (jag hade inte det så jag tog cashewnötter och lite flingsalt)

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka 125 g choklad och smält den över ett vattenbad.
Vispa ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke och tillsätt lite i taget i smörblandningen. Rör i den smälta chokladen.
Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en skål och vänd ner i smeten. Hacka 75 g choklad och vänd ner i smeten.
Bred ut smeten i en form, ca 24x24 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Hacka chokladen till fudgen och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsockret.
Vänd i marshmallows och jordnötter utan att röra för mycket, för då smälter marshmallowsen.
Bred ut smeten över browniebotten och ställ in i kylen ett par timmar tills fudgen stelnat. Skär upp i bitar med en vass kniv.

onsdag 23 februari 2011

Onsdagspaj

Härliga bloggen Kalasgott har en månadsutmaning med temat pizza, pasta och paj. Mitt bidrag blir denna supergoda onsdagspaj.


Pajskal
100 g smör
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
lite vatten

Blanda snabbt ihop smör och mjöl, lite vatte akn behövas för att degen ska gå ihop ordentligt. Låt vila i kylen ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Grädda ca 10 min på 200 grader.

Fyllning
100 g fetaost
100 g salami
100 g oliver, snåla inte på kvaliten
2 dl creme fraiche
2 ägg
salt och peppar

Skär fetaosten i kuber och salamin i strimlor. Lägg i det förgräddade pajskalet ihop med oliverna.
Blanda ägg och creme fraiche, salt och peppar efter smak, men tänk på att fyllningen är salt i sig. Häll detta över fyllningen.

Grädda 20-30 min i 200 grader tills äggen har stelnat.
Servera med en god sallad med vinägrett.

Pajen var så god att det bara räckte till en middag och två små lunchlådor....för 2 personer och 1 barn.
Pajen passar utmärkt även på buffébordet!

tisdag 15 februari 2011

Enkel lunchsoppa för vintertrött mamma och son

Häromdagen var jag hemma med sjuk son. Jag kände mig inte heller helt pigg och ville göra något snabbt till lunch - soppa!


Tag frysta blandade grönsaker lagom mycket för de som ska äta.
Täck med buljong i en katrull, tillsätt vitlök efter smak.
Koka några minuter tills grönsakerna är mjuka.
Mixa.
Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mjölk. Värm eventuellt på soppan lite.

Servera med bröd.

Superenkelt och supergott!

För alla hjärtan

I går var det ju som nog ingen missat Alla hjärtans dag. Sedan ett par år tillbaka är jag extra tacksam denna dag då vi i februari påminns om alla hjärtsjuka barn. Jag har en frisk familj och är väldigt tacksam för det. En bra anledning att visa lite extra kärlek denna dag. Eller varför inte under hela februari, innan våren kommer med ljus och blommor och ger oss ny energi.

I går kom sonen hem med blomma till mamma, som han hade valt ut själv. Oj vad stolt han var. Far hade oxå blommor med sig hem, med en särskild mening bakom. Puss på er!

Det blev mysig dukning med finporslin, vinglas och servetter...men rester till middag, älggryta!
Efter det en god efterrätt.....


Kladdmuffins med en enkel vit chokladfrosting och marsipanhjärta som dekoration. Frostingen är härligt rosa.

Kladdkakereceptet finner ni här. Frostingen är helt enkelt vispad grädde (2,5 dl) och smält vit choklad (100 g), lite vaniljsocker och röd karamellfärg. Jo, lite pepparmyntsolja droppade jag i också. Pepparmynta och vit choklad är nämligen en helt underbar kombination tycker jag. Frostingen räckte gott och väl till 12 cupcakes.

Frågan är vad jag ska göra med de övriga 9 cupcaksen.....

....... jo, de fick följa med till kollegorna!

tisdag 1 februari 2011

Vinnare

Och vinnaren av Cliniderms produkt paket är...


.... Yena!

Stort grattis! Och hoppas att du blir nöjd med dina nya produkter.

Utlottningen skedde i samarbete bed Cliniderm och Buzzador.

lördag 15 januari 2011

TÄVLING

Det nya året började även med nya skönhetsprodukter från Cliniderm. Dessa fick jag genom en kampanj från Buzzador. Cliniderm är en serie hudvårdsprodukter från ACO speciellt framtagna för kvinnor som lever i det nordiska klimatet. Jag som brukar vara så känslig mot nya produkter tycker att dom känns riktigt bra. En silkeslen känsla i ansiktet varje morgon tack vare ett serum. Låter det intressant?

Nu kan du vinna ett paket med Cliniderms produkter!



Hur går det till då?
Jo, här nedan finns ett antal frågor, du hittar svaren på Cliniderms hemsida. Sedan följer 2 enkla steg för dig:
1 Maila mig svaren på malin.m.lofstrand@gmail.com
2 Skriv en kommentar till detta inlägg om varför just du ska vinna

Här kommer frågorna:
1 Vilka är hudens två viktigaste skyddsbarriärer?
2 Vilken funktion fyller nattkrämen från Cliniderm?
3 Har Cliniderm hudvårdsprodukter även för män?

Det finns fyra paket att vinna. Tävlingen avslutas den 30e januari och lottning sker den 1e februari. Lycka till med tävlingen. Hoppas att just du vinner!

Just det ja, nyfiken på vad det innebär att vara Buzzador? Kika in på deras hemsida och läs mer.