måndag 13 december 2010

Lindas födelsedag


Rice crispies tårta med chokladdoppade jordgubbar.




Browniecupcakes med cream cheese fyllning.



Chocolate Cupcakes
1 1/2 cups (195 grams) all purpose flour
1 cup (200 grams) granulated white sugar
1/3 cup (30 grams) natural unsweetened cocoa powder (not Dutch processed)
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup (240 ml) water
1/3 cup (80 ml) corn or canola oil
1 tablespoon white vinegar
1 teaspoon pure
vanilla extract

Cream Cheese Filling
8 ounces (227 grams) cream cheese, room temperature

1/3 cup (65 grams) granulated white sugar
1 large egg
1/2 teaspoon pure vanilla extract

Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and line 12 muffin cups with paper liners.

Cream Cheese Filling: In your electric mixer, or with a hand mixer, beat the cream cheese until smooth. Add the sugar, egg, and vanilla extract and beat until creamy and smooth. Set aside while you make the Chocolate Cupcake batter.

Chocolate Cupcakes: In a large bowl sift together the flour, sugar, cocoa powder, baking soda, and salt. In a separate bowl mix the water, oil, vinegar, and vanilla extract. Make a well in the center of the dry ingredients and stir in the wet ingredients until nice and smooth. Evenly divide the batter among the 12 muffin cups. Then spoon a few tablespoons of the cream cheese filling into the center of each cupcake.

Bake in the preheated oven for about 25 minutes, or until the cream cheese filling is a little brown and the cupcakes feel springy to the touch (a toothpick inserted into the chocolate part of the cupcake will come out clean). Remove from oven and place on a wire rack to cool.

The cupcakes can be stored in the refrigerator for about 3 - 4 days.

Makes 12 large cupcakes


Kladdkakan

Kladdkakan finns nog i hur många varainter som helst. Jag tycker att det ofta återkommer som specialtema i tidningar och bland recept på nätet.

Jag har slutat söka - jag har nämligen hittat min favorit. Det min äldsta vän Annas recept och det har följt med i många år. Kan hända att ni som testar itne blir lika förtjusta som jag i detta recept. men det är ju också därför det alltid kommer nya spännande kladdkakerecept, för alla gillar olika.

Detta ger en kladdig kaka med knaprig kant, så gill jag den!

Annas kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
1 tsk vanilj
4 msk kakao
1 krm salt, jag brukar ta lite mer
1,5 dl mjöl
1 dl smält margarin

Rör ihop
Baka i 200 grader i ca 30 minuter beroende på storleken på formen. Känn med en sticka och ta ut när den är kladdig som du vill ha den.

Äppelpäppel

I höstas när huset var nytt kom syster på besök. Då bjöd jag på vit kladdkaka med äpplen - mumsigt värre och superenkelt att göra.

Jag tog mitt absoluta favorit kladdkake-recept, skippade kakaon och klyftade i äpplen. Lite kanel och kardemumma på toppen och succén var given. Tänk bara på att baka lite längre när det är äpplen i kakan. Ytan blir härligt krispigt knäckig, mitten kladdig och söt.

onsdag 8 december 2010

Snappsprovning med Snälleröds

I tisdags var jag inbjuden på snappsprovning med Snälleröds. Det var Spot and Tell som anordnade eventet och vi var på anrika Palace mitt i Göteborg.

Vi fick först prova en väldigt god glögg från just Snälleröds bryggeri. Jag måste säga att den var ritkigt god. Inte sådär sliskigt söt som många sorter är utan kryddig men samtidigt enkel och klassisk.


Vi gick sedan över till att prova deras nya ekologiska snapsar. Ett fempack med goda smaker. Och det ju just så med snaps tycker jag. Goda smaker, men varför så mycket alkohol i? Vi år ett lättarre julbord till snapsen för att bättre kunna känna smaken ihop med maten.


Min favorit? Jag måste nog säga Jungfruns brännvin, men tätt följt av Mäskdrängens akvavit.


Snappsarna kan man få i denna fina förpackning, helt i tiden med ekologiskt och oblekt papper....



Detta är i alla fall vad jag kommer bjuda till julmaten hemma.

torsdag 25 november 2010

Grattis till bebisen

Detta kort gjorde jag till en kollega som fick en flicka i september. Kortet är från oss på jobbet. Pappret heter passande nog baby girl (eller liknande, har inte kvar texten tyvärr) och jag gillar den söta men lite slitna stilen. När kortet är stängt syns inte skrivytan inne i kortet men blomman och biljetterna sticker ut lite.

onsdag 24 november 2010

Jobbfika

Kära kollegor, denna gången är det inte ni som får frossa i godsaker utan min sambos jobbarkompisar. Han hade en ide om flugsvampar, så flugsvampar blev det.




Kardemummamuffins med chokladfrosting och täcke av sugarpaste. Prickarna är vit choklad som jag blev väldigt förvånad över att hitta i en vanlig matbutik. De kommer från Odense.
Den röda sockerpastan tog slut så det blev några mer hard-core svampar mot slutet, för den som vågar.

söndag 14 november 2010

Kaka på pinne

Min sambo har ett recept i sin gamla handskriva receptsamling som heter discokakor. Med lite inspiration utifrån blandat med lite barnslig förtjusning bestämde jag mig för att vi skulle baka dessa med pinne i, så att de blev som klubbor. Dessa bjöd vi på när sonen fyllde 2 år.



Discokakor, 16-20 stycken

Sätt ugnen på 175 grader.

125 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 påse non stop
16-20 klubb pinnar

Vispa mjukt smör och socker vitt. Blanda i äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner detta i smörblandningen.
Forma bollar och platta ut till runda kakor, lägg på smörpapper på en plåt. De sväller lite så lägg dem inte alltför tätt. Dekorera med non stop och stick en pinne i varje kaka.
Grädda ca 15 minuter, beroende på storlek.

Cupcakes



Dessa härliga cupcakes fick jag inspiration till från en bild på internet... vet tyvärr inte var. Men det gör ju inget för nu har jag egna bilder. Jag tycker själv att de ser underbart härliga ut och de smakar dessutom supergott!

Det är citroncupcakes frostade med en mascarpone frosting. Strössel, blad i sugarpaste och en avklädd klubba som blomma. En frostade jag med en sockerfri mascarpone/choklad kräm till min far som är diabetiker. Det är dessutom fruktsocker i muffinsarna istället för vanligt socker.

Jag skickade med liknande cupcakes till sonens dagmamma för att kalasa på när de firade hans födelsedag. Då lät jag pappret vara kvar på klubborna eftersom barnen fick med sig dom hem. Jag valde också att frosta cupcakesen med en smör/florsockerblanding för att de skulle hålla lite bättre och inte vara så mäktiga.


Traktortårta

När sonen fyllde 2 år fick han en traktortårta. Traktorer är väldigt häftiga på alla sätt o vis, framförallt låter de mycket!

Det är en red velvet cake med dekorationer i sugarpaste. Och nej det är inte fel på bilden, traktorns färg är lite mesgrön...




tisdag 9 november 2010

Blog candy

Vilken underbar scrappad väska! Inte fel att vinna den med fina saker i... Spana in Kamillas Krypin för mer info.