fredag 9 december 2011

Doptårtor med figurer



Nu har jag testat att modellera lite i sockerpasta. Sonen och hans kusin skulle döpas och jag ville göra speciella tårtor till dom. Först kom iden om en nallebjörn så jag började med den. Lite stor blev den men väldigt söt tycker jag. Han fick en gosefilt att krama. Eftersom den blev lyckad så bestämde jag att systersonen skulle få den på sin tårta. Sedan funderade jag på vad mer jag kunde klara av att skapa - en kanin! Ja det gick sådär, ingen tvekan om vad det är iallafall. Kaninen fick en liten nallebjörn att gosa med. Blommor och knappar ville jag ha på tårtorna så det blev det.
Jag gjorde även en tredje tårta med datum på som jag blev riktigt nöjd med. Jag gillar det lite mer stilrena. Ett blått band, samma som till Felix dopklänning fick pryda den tårtan. 

Tårtorna är fyllda i tre lager med passion och mangomousse, daimfluff och vaniljkräm. 










söndag 6 november 2011

Regnbågstårta

Idag blev stora sonen hela 3 år!! Wow vad stor han är. "stor och stark" som han själv säger.
Det bjöds givetvis på kalas, först barnkalas med pirattema för ett par veckor sedan och idag familjekalas.

Vi bjöd bland annat på Alassiokyssar (som ett mellanting mellan biskvier och macarons), kokostoppar med mandelmassa, snickersbollar, dinkelbullar och regnbågstårta. 





 
Till tårtan har jag använt 2 satser vanlig tårtbotten, som jag delat i 4 delar. Dessa färgade jag i olika färger och tillsatte även lite essens i olika smaker. Mittenfyllningen är tinade jordgubbar med lite råsocker. I övrigt har jag använt frosting från en Red velvet cake. Dvs mascarpone (ett paket), phiadelphia (300 g), florsocker (2,5 dl), lite vanilj och vispgrädde (3,3 dl). Man blandar allt utom grädden, sedan tillsätts grädden under vispning till en lagom tjock utbredbar/spritsbar smet. Det ska egentligen vara mindre ost i men jag gillar den lite syrligare smaken mot det söta.

Alassiokyssar (recept från Lantliv mat & vin, 8-2011)
 Detta är helt klart ett nytt favoritrecept, dessutom väldigt enkelt tycker jag.
ca 20 st
2 dl florsocker
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver
250 g mandelmassa
2 äggvitor
hackad/flagad mandel
Chokladkräm
75 g smält choklad
125 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda florsocker, kakao, vanilj och mandelmassa. Tillsätt äggvitan. Rör till en slät smet, den ska gå att spritsa. Om den blir för lös tillsätt lite mer florsocker.
Fyll en spritspåse och spritsa ut kakor till en storlek av 5 cm. Jag gjorde 26 st, dvs 13 färdiga kakor, men de blev ganska stora. De sväller upp i ugnen.
Strö på mandel och baka 10-15 mn, tills de precis släpper pappret.

Smält chokladen i vattenbad/micro. Vispa ihop smör och florsocker till en fluffig kräm. Rör försiktigt i chokladen och sist saltet.
Spritsa eller bred på krämen på avsvalnade kakor, på hälften. Lägg sedan ihop dem.

Perfekt att frysa!

Snickersbollar på mitt sätt
ca 30 bollar beroende på hur stora eller små man vill göra
175 g ekologiskt jordnötssmör (utan socker)
1 dl sirap eller agavesirap
125 g choklad, mörk eller ljus, om man tar sockerfri choklad blir det lite sötare men lika gott
1 tsk vanilj/vaniljsocker
lite salt
5 dl cornflakes, gärna utan socker

Blanda allt utom cornflakes i en kastrull och låt det smälta under omrörning. Blanda i cornflakes. Skeda upp i små formar eller rulla till bollar när smeten svalnat lite. Låt stå i kylen minst 30 min innan servering.
 














måndag 3 oktober 2011

Kort



Det har inte blivit så mycket bakande eller scrappande den senaste månaden... En liten kille har ju kommit till vår familj och tiden tycks inte riktigt räcka till längre.



Därför bjuder jag här på lite gamla blandade bilder som jag nog inte lagt upp tidigare.


Flyttkort


Kladdig äpplekaka


Grattiskort till en kollega



40årig bröllopsdag






söndag 14 augusti 2011

Tårtkalas


Mor min fyllde år för inte så länge sedan och jag gjorde några tårtor. Önskemål var att de skulle vara fyllda med något fräscht. Jag valde lemon curd grädde på mosade hallon. Och istället för att täcka hela tårtan med sockerpasta spritsade jag vit chokladmousse på utsidan. Tanken var det det skulle likna denna vackra tårtan (en av många krusiga tårtor man kan njuta av på nätet) men det var liiiite för varmt för att lyckas med det. Som dekor valde jag blandade blommor - det är ju ändå en härlig blommig tid i augusti.

Jag gjorde även en sockerfri tårta med liknande fyllning, och här lyckades spritsningen lite bättre. TYvärr hittade jag inte sockerfri vit choklad men det blev fint ändå tycker jag.

torsdag 28 juli 2011

Litet kort


För ett tag sedan var sonen på sitt första barnkalas med inbjudan och allt. Jag knåpade ihop ett litet kort den 6-åriga tjejen, som gillar rosa och ofta har lite rockiga kläder på sig, därav rosa, svart och prickigt. Jag blev riktigt nöjd med resultatet.

Jubileumstårtor

Jag fick äran att göra jubileumstårtor till 501st Nordic Garrisons 10-årsjubileum. Eftersom orken tryter lite nu som höggravid gjorde jag "enkla" tårtor. De skulle dessutom prydas av en logga som tryckts på sockerpapper så det behövdes inte så mycket dekoration :)

Jag köpte färdigt mousse-pulver att blanda med grädde. När jag lägger ihop mina tårtor börjar jag med det övre lagret, och tar hjälp av formen jag bakat i och bakplåtspapper. Underst i formen har jag en plastpåse som jag knyter om alltihopa när det ska stå i kylen, på så sätt torkar inte kakan.

Översta lagret bestod av straciatella-mousse, jag gjorde den lite mer spännande genom att ringla smält mörk choklad både över och under moussen.



Det undre lagret i tårtan skulle bestå av skogsbärsmousse. Denna fick sällskap av blåbär och röda vinbär.


Det var inte mycket dekor som behövdes men efter att ha täckt tårtan i sockerpasta bestämde mig för att göra lite snyggt runt kanterna med blå kavlingsmarsipan. Den blå färgen matchade sedan loggan perfekt.



Här ser ni det färdiga resultatet! Bilden nedan har jag lånat från en person i 501a. Det är första gångne jag lagt en tryckt bild på en tårta men det blev riktigt snyggt tycker jag. Kan nog vara värt att testa fler gånger.


söndag 17 juli 2011

Semester

Sommar, sommar och sol.... (regn).....

Vilken dag passar bättre egentligen än en regnig att stanna inne och baka? Sonen och jag bestämde oss för att baka klassisk sockerkaka. Men jag satte lite sommarprägel på den med glasyr smaksatt med rosenvatten. Mums tyckte vi alla, utom svärfar som tidigare i livet fått någon slags överdos av rosenvatten :)



Glad sommar alla och trevlig semester!

söndag 26 juni 2011

Midsommarcupcakes
















Vi packade våra väskor och spenderade en regnig och solig midsommar i goda vänners lag. Som ett bidrag till festen tog jag med lite sötsaker... Förra årets midsommartårta kan du se här. I år såg jag framför mig flera olika smaker och därför blev det cucakes istället för tårta.

Vad sägs om vaniljcupcakes med rabarbermousse och fräsch vit chokladfrosting, eller choklad och kaffe ganache fyllda chokladmuffins med samma smaskiga vita chokladfrosting? Vi som var där tyckte det var ritkigt smaskigt. att det blev choklad/kaffe ganache (eller mousse) över som jag smaskar på i skrivandets stund gör mig ingenting :)

Jag använde mig av Leila Lindholms klassiska cupcake recept för att göra vaniljmuffins. Dessa fyllde jag med en mousse gjord på hemkokt rabarber/jordgubbssylt blandat med vispad grädde. Jag gröpte ur ca 2 tsk kaka ur varje muffins för att fylla dem.



För att göra chokladmuffinsarna använde jag mig av detta recept, som jag verkligen kan rekommendera, det är både supergott och väldigt väldigt enkelt att röra ihop.
Fyllningen gjorde jag av 200 g mörk choklad som fick smälta i ca 2 dl het grädde. Jag blandade även i några teskedar frystorkat kaffe för smakens skull. När blandningen svalnat vispade jag den kraftigt till en mousse. Detta räckte till att fylla 18 muffins och en rejäl portion att stoppa i kylen.


Som frosting anvönde jag mig att ett enkelt recept som grund men ändrade efter vad jag hade. 300 g smält avsvalnad vit choklad blandades med nästan 400 g färskost. Jag vispade 2,5 dl grädde och blandade alltihopa till en jämn smet. Det blev fräscht men ihop med rabarbermoussen blev det lite för gräddigt, nästa gng blir det ingen grädde innuti dom cupcaksen (eller så berodde det på att jag åt för många...). Frostingen räckte till 36 cupcakes, men kan räcka till många fler om man tar lite mindre, jag hade en fyllning att täcka över så det blev ganska mycket frosting på varje kaka.







Jag är ledsen för de små bilderna men av någon anledning kan jag inte göra dem större idag...






lördag 28 maj 2011

Amerikanska kakor


Ännu ett lättbakat recept, och väldigt smarrigt. Kakorna blir härligt krispiga utan att smula alltför mycket. Både sonen och sambon uppskattate dom!

Ca 25 kakor
200 g smör, rumstemp (nästa gång tar jag lite mindre för de blev lite flottiga tyckte jag)
2 dl socker
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl grovhackade salta jordnötter
100 g grovhackad mörk choklad, eller ljus för den som föredrar det

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör det mjuka smöret och sockret fluffigt.
Blanda övriga ingredienser i en skål.
Blanda allt väl.
Rulla bollar och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Kakorna blir stora så ca 9 per plåt fungerar bra.
Grädda i mitten av ugnen ca18 min.

Lördagsfika


Cream Cheese Brownies

Detta enkla och otroligt smaskiga recept har jag hittat på denna blogg. Tjejen som skriver bloggen gör det på ett både kul och härligt sätt med smaskiga bilder så jag kommer inte ge er några instruktioner på kakan. Men jag har översatt receptet till svenska
mått.

Cream Cheese Brownies

175 grader, 24*24 cm form, 16 bitar (eller färre om man vill ha stora bitar)

113 g bakchoklad
1,2 dl smör
3 dl socker
1 tsk vanilj
2 ägg
1,2 dl mjöl

225 g cream cheese
0,8 dl socker
1 ägg