söndag 14 augusti 2011

Tårtkalas


Mor min fyllde år för inte så länge sedan och jag gjorde några tårtor. Önskemål var att de skulle vara fyllda med något fräscht. Jag valde lemon curd grädde på mosade hallon. Och istället för att täcka hela tårtan med sockerpasta spritsade jag vit chokladmousse på utsidan. Tanken var det det skulle likna denna vackra tårtan (en av många krusiga tårtor man kan njuta av på nätet) men det var liiiite för varmt för att lyckas med det. Som dekor valde jag blandade blommor - det är ju ändå en härlig blommig tid i augusti.

Jag gjorde även en sockerfri tårta med liknande fyllning, och här lyckades spritsningen lite bättre. TYvärr hittade jag inte sockerfri vit choklad men det blev fint ändå tycker jag.

torsdag 28 juli 2011

Litet kort


För ett tag sedan var sonen på sitt första barnkalas med inbjudan och allt. Jag knåpade ihop ett litet kort den 6-åriga tjejen, som gillar rosa och ofta har lite rockiga kläder på sig, därav rosa, svart och prickigt. Jag blev riktigt nöjd med resultatet.

Jubileumstårtor

Jag fick äran att göra jubileumstårtor till 501st Nordic Garrisons 10-årsjubileum. Eftersom orken tryter lite nu som höggravid gjorde jag "enkla" tårtor. De skulle dessutom prydas av en logga som tryckts på sockerpapper så det behövdes inte så mycket dekoration :)

Jag köpte färdigt mousse-pulver att blanda med grädde. När jag lägger ihop mina tårtor börjar jag med det övre lagret, och tar hjälp av formen jag bakat i och bakplåtspapper. Underst i formen har jag en plastpåse som jag knyter om alltihopa när det ska stå i kylen, på så sätt torkar inte kakan.

Översta lagret bestod av straciatella-mousse, jag gjorde den lite mer spännande genom att ringla smält mörk choklad både över och under moussen.



Det undre lagret i tårtan skulle bestå av skogsbärsmousse. Denna fick sällskap av blåbär och röda vinbär.


Det var inte mycket dekor som behövdes men efter att ha täckt tårtan i sockerpasta bestämde mig för att göra lite snyggt runt kanterna med blå kavlingsmarsipan. Den blå färgen matchade sedan loggan perfekt.



Här ser ni det färdiga resultatet! Bilden nedan har jag lånat från en person i 501a. Det är första gångne jag lagt en tryckt bild på en tårta men det blev riktigt snyggt tycker jag. Kan nog vara värt att testa fler gånger.


söndag 17 juli 2011

Semester

Sommar, sommar och sol.... (regn).....

Vilken dag passar bättre egentligen än en regnig att stanna inne och baka? Sonen och jag bestämde oss för att baka klassisk sockerkaka. Men jag satte lite sommarprägel på den med glasyr smaksatt med rosenvatten. Mums tyckte vi alla, utom svärfar som tidigare i livet fått någon slags överdos av rosenvatten :)



Glad sommar alla och trevlig semester!

söndag 26 juni 2011

Midsommarcupcakes
















Vi packade våra väskor och spenderade en regnig och solig midsommar i goda vänners lag. Som ett bidrag till festen tog jag med lite sötsaker... Förra årets midsommartårta kan du se här. I år såg jag framför mig flera olika smaker och därför blev det cucakes istället för tårta.

Vad sägs om vaniljcupcakes med rabarbermousse och fräsch vit chokladfrosting, eller choklad och kaffe ganache fyllda chokladmuffins med samma smaskiga vita chokladfrosting? Vi som var där tyckte det var ritkigt smaskigt. att det blev choklad/kaffe ganache (eller mousse) över som jag smaskar på i skrivandets stund gör mig ingenting :)

Jag använde mig av Leila Lindholms klassiska cupcake recept för att göra vaniljmuffins. Dessa fyllde jag med en mousse gjord på hemkokt rabarber/jordgubbssylt blandat med vispad grädde. Jag gröpte ur ca 2 tsk kaka ur varje muffins för att fylla dem.



För att göra chokladmuffinsarna använde jag mig av detta recept, som jag verkligen kan rekommendera, det är både supergott och väldigt väldigt enkelt att röra ihop.
Fyllningen gjorde jag av 200 g mörk choklad som fick smälta i ca 2 dl het grädde. Jag blandade även i några teskedar frystorkat kaffe för smakens skull. När blandningen svalnat vispade jag den kraftigt till en mousse. Detta räckte till att fylla 18 muffins och en rejäl portion att stoppa i kylen.


Som frosting anvönde jag mig att ett enkelt recept som grund men ändrade efter vad jag hade. 300 g smält avsvalnad vit choklad blandades med nästan 400 g färskost. Jag vispade 2,5 dl grädde och blandade alltihopa till en jämn smet. Det blev fräscht men ihop med rabarbermoussen blev det lite för gräddigt, nästa gng blir det ingen grädde innuti dom cupcaksen (eller så berodde det på att jag åt för många...). Frostingen räckte till 36 cupcakes, men kan räcka till många fler om man tar lite mindre, jag hade en fyllning att täcka över så det blev ganska mycket frosting på varje kaka.







Jag är ledsen för de små bilderna men av någon anledning kan jag inte göra dem större idag...






lördag 28 maj 2011

Amerikanska kakor


Ännu ett lättbakat recept, och väldigt smarrigt. Kakorna blir härligt krispiga utan att smula alltför mycket. Både sonen och sambon uppskattate dom!

Ca 25 kakor
200 g smör, rumstemp (nästa gång tar jag lite mindre för de blev lite flottiga tyckte jag)
2 dl socker
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl grovhackade salta jordnötter
100 g grovhackad mörk choklad, eller ljus för den som föredrar det

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör det mjuka smöret och sockret fluffigt.
Blanda övriga ingredienser i en skål.
Blanda allt väl.
Rulla bollar och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Kakorna blir stora så ca 9 per plåt fungerar bra.
Grädda i mitten av ugnen ca18 min.

Lördagsfika


Cream Cheese Brownies

Detta enkla och otroligt smaskiga recept har jag hittat på denna blogg. Tjejen som skriver bloggen gör det på ett både kul och härligt sätt med smaskiga bilder så jag kommer inte ge er några instruktioner på kakan. Men jag har översatt receptet till svenska
mått.

Cream Cheese Brownies

175 grader, 24*24 cm form, 16 bitar (eller färre om man vill ha stora bitar)

113 g bakchoklad
1,2 dl smör
3 dl socker
1 tsk vanilj
2 ägg
1,2 dl mjöl

225 g cream cheese
0,8 dl socker
1 ägg

måndag 9 maj 2011

Dopkort

Jag har äntligen fått hem min cuttlebug! Och med hjälp av den och digitala stämplar från Angelslanding har jag fått fått till två lagom tjejiga dopkort. Det var ett tvillingdop och jag ville göra korten lika men ändå olika. Jag älskar det knottriga pappret!





Och såhär dekorerade jag insidan.


Ullaredsmuffins

I morgon ska jag, syster och mor ta oss en dagstur till shoppingmeckat Ullared. Japp, det ska handlas både det ena o det andra....men fokus kommer ligga på bebiskläder och annat bra att ha...

Inför shoppingen behövs en stärkande fika och muffins är ju verkligen smidigt. Jag lyckades får ut 22 normalstora muffins ur en smet, med 3 olika fyllningar. Kan inte bestämma vilken som blir favoriten, banan och blåbär, hallon och vit choklad eller äpple och kanel!



Jag har använt hälften rågsikt/hälften vetemjöl och blandat 4 msk keso i smeten för att få lite mer matiga muffins, dessutom är de toppade med energigivande solrosfrön.

I övrigt är det detta receptet jag använt.

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vispa ägg och socker. Smält smöret och blanda med mjölken, vänd ner i äggsmeten. Blanda de tora ingredienserna och vänd ner i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3, och använd en muffinsplåt så att de inte flyter ut när de bakas. Fyll med sådant du tycker är gott eller smaksätt smeten med tex kakao.

Fudgebrownie

Mmmm, smet.....




Vad ska detta blir för smaskigt?



Färdigt!


Bara namnet på kakan får det att vattnas i munnen på mig! Det blev en perfekt men mättande avslutning på grillkväll. Vi tog en promenad efteråt och det behövdes...


Brownie:

125 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
75 g mörk choklad

Fudge:

100 g ljus choklad
15 g smör
0,5 burk sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl marshmallows, (mini eller stora klippta i bitar)
1 dl jordnötter, salta (jag hade inte det så jag tog cashewnötter och lite flingsalt)

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka 125 g choklad och smält den över ett vattenbad.
Vispa ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke och tillsätt lite i taget i smörblandningen. Rör i den smälta chokladen.
Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en skål och vänd ner i smeten. Hacka 75 g choklad och vänd ner i smeten.
Bred ut smeten i en form, ca 24x24 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Hacka chokladen till fudgen och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsockret.
Vänd i marshmallows och jordnötter utan att röra för mycket, för då smälter marshmallowsen.
Bred ut smeten över browniebotten och ställ in i kylen ett par timmar tills fudgen stelnat. Skär upp i bitar med en vass kniv.