onsdag 28 november 2012

Star Wars kalas

Underbara underbara 4-åring, klart du ska få ett Star Wars kalas om du önskat dig ett helt år! Det började redan på förra kalaset och i ett helt år har L pratat om att han ska ha Star Wars kalas, och att darth vader ska komma med sina rymdskepp. Några rymdskepp syntes dock inte till när det närmade sig....

Vi bjöd på lite smått och gott på temat...

Piroger i form av Darth Vader och stoormtrooper

 Kalasgäng, med en alldeles äkta prinsessan Leia :)

 Star Wars kakor


 Ljussabeltårta (glittrig men det syns inte på bilden), och meteoriter i bakgrunden

 En cool Rex

Ljussabelfight


Och tillslut kom han äntligen, Darth vader, tillsammans med Rex och en Royal guard. Födelsedagsbarnet var VÄLDIGT tveksam men vågade tillslut gå fram och hälsa på DV. 



söndag 16 september 2012

ett år

Ett år gick så otroligt fort! Igen!! Japp så är det, yngste sonen blev ett härförleden och firad till tusen.
Gemensamt kalas för en sexåring, en trettiotvååring (jag) och så ettåringen. Mycket smaskigt blev det.
Jag hade som vanligt stora planer för tårtan, och som vanligt blev det inte riiiktiiigt som jag tänkt mig. Tågtårta hade jag bestämt sedan länge. Sökte bilder på nätet som inspiration men hittade nästan bara glasstårtor, inte svårt att få snygga lok och vagnar av fyrkantiga glassblock. Desto svårare med proportionerna på vanlig tårta. Men jag vart ändå nöjd för den blev så himla god i sin enkelhet. Traditionell tårtbotten fylld med jordgubbssylt och vaniljkräm, täckt med grädde i olika färger och godis och kakor.

Lok, sockerfri kolvagn (stor nog för tåget att köra jorden runt) och passagerarvagn. Ser ni vem som kör??
Spana även in de underbara hallonbrowniesarna min syster gjort, kanske dyker receptet upp här så småningom.



Mamma kom med blommor från trädgården, tänk den dagen jag har en trädgård som kan ge en sådan vacker bukett. Bilden gör den inte rättvisa.



Till efterrätt provade jag att göra en glassbomb. Rulltårta, jordgubbar, vaniljglass, hallonsorbet och smarties i en härlig blandning. bakom skymtar en mysis på ett kort från min syster (http://yenas.blogg.se/).



Sist och faktiskt minst, ett kort på ettåringen när han mölar in tårta :) Grattis min skatt.



Whoopie Pie

När jag fyllde år för ett tag sen fick jag två bakböcker, som jag bläddrat i nästan varje dag sedan dess :) Hittills har jag inte riktigt funnit tiden och orken att testa några av recepten men i går blev det av. Whoopie pies - bara namnet får mig på bra humör, och tankarna drar iväg till "En värsting till syster" hihi.

Jag bestämde mig för att börja med ett enkelt recept, som jag trodde sonen skulle uppskatta också. Whoopie pies med vanilj och mjölkchokladfyllning. Visade sig att han bara ville ha kakorna och ingen fyllning. Oj vad goda de blev!

Inte konstigt med detta i fyllningen :)



 Här ser ni ofyllda halvor, fyllda och helt färdiga kakor....

Den färgglada boken i bakgrunden


Whoopie pies med vanilj 
(recept rån whoopie pies/Love food, Parakit förlag)

12 stycken 
250 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
175 g rumsvarmt smör
150 g strösocker
1 stor ägg, vispat
2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
1,5 dl filmjölk

chokladkräm
100-125 g mjölkchoklad
100-125 g rumsvarmt smör
250 g florsocker

Ugn 175 grader.
Sikta torra ingredienser i en skål.
Vispa smör och socker fluffigt.
Vispa ner ägg och vanilj, följt av halva mjölblandningen och filmjölken. 
Vänd ner det sista av mjölet.
Klicka/spritsa ut 24 kakor, inte för tätt, använd 2-3 plåtar med bakplåtspapper.
Grädda 10-12 min, låt svalna minst 5 minuter på plåten flytta sedan till galler.

Smält chokladen varsamt. Låt svala 20 minuter i rumstemperatur.
Vispa smöret krämigt med elvisp.
Vispa i florsockret lite i taget och sedan chokladen.

Bred ut eller spritsa fyllning på 12 kakor, matcha sedan ihop lika stora kakor att lägga ovanpå. Tryck lite så de sitter ordentligt.

Absolut godast direkt! I burk mjuknar de tyvärr och den lite krispiga kanten som var så god finns inte kvar. Mina kakor blev väldigt stora och jag kan tänka mig att göra fler av samma mängd smet till nästa gång..... Och oj vad whoopie pies det kommer bli här hemma framöver!!! 


Gammal goding

Denna helgen har varit riktigt höstig. Löven har samlats på marken, kylan biter i kinderna på morgonen och hela världen färgas i röd-orange toner. Det är härligt tycker jag! Samtidigt blir det mörkt på kvällarna, man kan tända ljus och mysa.
Ett sug att pyssla, ställa i ordning både ute och inne inför den kommande vintern och att baka smyger sig på. Därför har det blivit lite av varje denna helg :)

I kväll åt vi en lättare middag men en ordentligt mättande efterrätt. Det var en gammal goding i ny tappning. Päron med after eight!



Konserverade päron med chokladmousse på mörk choklad och after eight. Det var riktigt mumsigt!
Hade jag haft päron hemma hade jag velat prova att konservera själv men i dag dög det bra med köpta.

After eight mousse
6 port (men räcker till åtta om man serverar med päron)
100 g mörk choklad
6 bitar after eight
2 äggulor
3 dl grädde
3 after eight i halvor att dekorera med
Lite mynta eller annat fint

Smält chokladen i vatten bad (eller i micron), låt svalna något i rumstemperatur.
Blanda i äggulorna.
Vispa grädden och blanda ner i chokladsmeten lite i taget.
Låt stå i kylen några timmar. Antingen i en stor skål om du ska skeda upp den, eller i portionsformar.

Mycket uppskattat av både gammal och ung (iaf från 1 till 32 år). Sonen på 4 ville hellre äta flingor till efterrätt - och varför tvinga stackarn att äta choklad hihi





torsdag 12 juli 2012

Rullrånskurs

En riktig lyx är att få en hel burk med frasiga gyllenbruna rullrån från sambons mormor och morfar i Jämtland.  Ännu lyxigare är det att kunna göra själv. Och nu kan jag det!

Häromdagen var jag nämligen på rullrånskurs hos "momma" och fick lära mig göra denna delikatess.
Vi vispade smet, och det elektriska järnet värmdes upp. Det kan nog kännas lite mer äkta att använda de äldre gjutjärnen som är så vackra, men svårt med dagens spishällar. Och oj vad smidigt med elektiskt järn :)

Lagom mycket smet... ananrts blir de mjuka eller brända. 



Sedan var det bara att rulla. Och rulla. Och rulla....



Vi använde ett specialverktyg, annars går det nog nästan lika bra med en gaffel och pinnen i en träkavel.




Vackra spröda rån att mumsa i sig. Uppskattades av både stora som små!




Testade även att göra några korgar till efterrätt. Till det använde jag uppochnervända glas som jag kramade det varma rånet kring. Det gäller att inte vara värmekänslig när man sysslar med sånt här.

Vi fyllde rånen med vaniljglass och jämtländska gubbar.




Harriet, "momma", har fått receptet av en "gammal vän" skrivet så fint på ett kort, jag tyckte det var så gulligt så jag ville gärna fota även det. Och så fick jag ju med mig receptet hem på ett smidigt sätt.




Rullrånspinne är utprovad och inhandlar, rullrånsjärnet är inhandlat, nu ska vi bara smaska i oss de vi har innan jag testar hemma. Kanske går de tinte lika bra i Götet som i Jämtland... det återstår att se.





fredag 29 juni 2012

Några kort

Här kommer några kort jag gjort den senaste tiden....

Ett morsdagskort till svärmor


1-årskort till en skön liten kille



Kort till en cool 6-åring



Sist  och minst några sommarvimplar till dagmammorna


Regn en tradition

Glad midsommar på er!
Ja det är ju inte midsommar idag då... men det regnar ute och är varmt och känns precis som midsommar. För visst ska det regna då! Precis när man ska sätta sig till bords brukar de första dropparna falla..... Man kan ha väldans trevligt ändå :)

Det har blivit lite av en tradition att jag gör tårta när vi firar hos några vänner på landet. I år blev det midsommardekorationer fullt ut. Tårtan är fylld med rabarbermousse, hemkokt jordgubblime-sylt och vaniljmousse med vita chokladpluppar i.





Här är en som längtar....


Vi fick även vackert besök i form av en förrymd påfågel....


torsdag 31 maj 2012

Bebisbullar

I Mosboken av Johanna Westman läste jag ett recept på bebisbullar från 8 månader. Men boken är puts väck.... Jag kom ihåg att det var som vanliga bullar men utan socker i fyllningen. Japp, i går var det bulldags! Det blev en hel plåt med härliga fluffiga bebisbullar för Sebastian att mumsa på. Plus i kanten att pappa, som inte får äta socker, kan mumsa på samma bullar.

Det är lite socker i degen (vanlig vetebrödsdeg) för att den skulle jäsa ordentligt, men fyllningen består av enbart smör och mixat äpple (grannens goda höstäpplen som låg i frysen, skalade, klyftade och redo att mixas). Ja, lite kanel oxå för smakens skull. Jag toppade med vispat ägg och lite kokosflingor för att de skulle bli finare.



Bullarna blev otroligt fluffiga och supersmaskiga tyckte Sebastian. Det tyckte jag med!
Av halva degen gjorde jag "vuxen"-bullar fyllda med smör, lite socker, äpple, kanel, kardemumma och solroskärnor. Inte fy skam det heller!





onsdag 28 mars 2012

Lipton pyramidte

Genom Buzzador har jag fått chansen att prova på, och erbjuda andra att prova på Liptons pyramidte i tre smaker. Riktigt gott!

Såhär såg det ut häromdagen då jag testade Green Tea Mandarin Orange. Ett avslappnande te som ska ge sinnesro och balans. Vad mer kan men behöva på kvällen som småbarnsförälder :)




Buzzador
Som Buzzador har du möjlighet att prova nya produkter och tjänster. Allt du behöver göra är att berätta om dem för dina vänner, öga mot öga och/eller via sociala medier. Att vara Buzzador är gratis och innebär många spännande möten mellan dig, dina vänner och nya produkter eller tjänster.


lördag 24 mars 2012

Cupcake heaven...

... så heter tidningen jag plockade upp på flygplatsen när sonens plan var försenat. 101 mumsiga recept med vårtema. Härligt!! Idag testade jag ett av recepten. Och jag fick då anledning att köpa marshmallow fluff som jag länge gått o sneglat på men inte haft användning av.
Inser nu att om jag ska baka ett recept i veckan har jag nästan så det räcker i två år... hmmm....  Beach 2050 kanske....


Dekorerad som i tidningen



Dekorerad efter sonens önskemål



Mumsigt i mitten

Chokladcupcake med fluffig fyllning (Cupcake heaven volume 2, 2012)

Cupcake
200 g mjöl
25 g kakao
1 msk bakpulver
110 g socker
2 ägg
1 dl solrosolja
2 dl mjölk 3 %
75 g 65% choklad, finhackad

Fyllning
110 g mjukt smör
150 g florsocker
110 g marshmallow fluff
1 msk vispgrädde
1 tsk vanilj

Topping
0,5 dl vispgrädde
110 g hackad choklad 65%
1 msk smör

Vispa ägg och olja skummigt. Vispa i mjölken.
Sikta mjöl, kakao och bakpulver, blanda och blanda sedan i sockret.
Häll ner äggsmeten i de torra ingredienserna.
Vänd ner den hackade chokladen.
Skeda smeten i 12 muffinsformar, gärna i en muffinsplåt så de behåller formen.
Grädda 20 min i 200 grader. Låt stå 5 minuter i plåten, svalna sedan på galler.

Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen. Lägg undan ca en fjärdedel av smeten. Spritsa sedan in lite i varje cupcake.

Koka upp grädden, ta från plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör sedan i smöret. Häll med en sked över varje cupcake.
När toppingen stelnat lite spritsa mönster av den sparade fyllningen. Eller dekorera på valfritt sätt, med strössel eller frukt tex.